E-Fatura, e-fatura mükellefi olan şirketler arasında elektronik ortamda fatura gönderilip alınmasını sağlayan elektronik fatura türüdür. E-Fatura kullanımı zorunlu olsun olmasın, isteyen her firma e-faturaya geçebilir. Dilerse e-fatura ile birlikte e-arşiv fatura da kullanmaya başlayarak yalnızca e-fatura kullanıcılarına değil, bütün müşterilerine elektronik ortamda e-Arşiv fatura, e-fatura sistemine dahil olmayan şirketler veya son kullanıcılara elektronik ortamda fatura gönderilmesini sağlayan elektronik fatura türüdür.
Öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur.
İsteyen her firma e-arşiv fatura da kullanabilir ancak e-arşiv fatura kullanabilmek için öncelikle e-fatura sistemine dahil olunmalıdır.
E-Fatura ile Birlikte e-Arşiv Faturaya Geçiş
e-Fatura ile birlikte e-Arşiv Fatura uygulamasına geçişteki temel motivasyon ise kağıt faturayı tamamen ortadan kaldırmaya dayanıyor. e-Fatura uygulamasında sadece e-Fatura kayıtlı kullanıcılarına e-fatura düzenlenebilirken; e-Arşiv Fatura uygulaması bu kapsama dahil olmayan tüm mükellefleri kapsıyor.
E-Fatura ile E-Arşiv arasındaki farklar?
- e-Fatura’da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir.
- e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.
- e-Fatura’da, fatura elektronik ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv’de ise fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak iletilebilir.
- e-Arşiv’de belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanıp saklanır, e-Fatura’da zaman damgası yoktur.
- e-Fatura’da gönderilen her fatura önce GIB’e iletilir, e-Arşiv’de GİB’e yalnızca ay sonlarında bir rapor ile bilgi verilir.
- e-Fatura’da GIB Portal, Entegrasyon, Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır. e-Arşiv kullanıcıları ise Özel Entegratör ya da kendi bilgi işlem sistemlerine onay alarak kullanabilir.